niedziela, 15 września 2013

64. owsiankowy chlebek bananowy.


pieczony owsiankowy chlebek bananowy podany z masłem orzechowym
baked banana bread oatmeal topped with peanut butter










Idealny na leniwy niedzielny poranek.

Przepis(inspiracja):
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego+6 łyżek wody
1/2 szklanki płatków (użyłam żytnich)
1/4 szklanki mleka (np.sojowe) lub wody
1 duży i bardzo dojrzały banan
1/3 łyżeczki i imbiru
3/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody

Siemię wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na min.20 minut do lodówki (ja zostawiłam na noc). Banana rozgnieść widelcem, zostawiając parę plasterków do dekoracji. Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Recipe(inspiration):
2 Tbsps ground flaxseeds+6 Tbsps water
1/2 cup flakes (oats, rye flakes...)
1/4 cup milk (eg.soymilk) or water
1 big and ripe banana
1/3 tsp ground ginger
3/4 tsp ground cinnamon
1 tsp baking soda

Firstly, prepare flax-egg by mixing ground flaxseeds with warm water. Leave it in the fridge for at least 20 minutes (I left mine overnight). Mash the banana with fork, leaving a few slices to put on top. Mix all ingredients, put into ramekin and bake for 25 minutes in 180 degrees C.








Angielski na dziś:

take sth for granted - uważać coś za oczywistość

Mostly, children don't appreciate the dedication of their mothers - they just take it for granted.






Śniadanie bierze udział w akcji:
Love masło orzechowe ed.II

4 komentarze :

  1. banan i masło orzechowe <3 I ja już jestem w raju :D

    OdpowiedzUsuń
  2. yummy!! owsiany, bananowy i z masłem orzechowym <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie banana i masła orzechowego!!! :)

    OdpowiedzUsuń