sobota, 19 października 2013

78. o-oh darling, i'll always fill your mouth.


gryczane pancakes z suszonym mango, czekoladą daktylową, bananem i orzechami włoskimi
buckwheat pancakes with dried mango, date chocolate, banana and walnuts















Sobota, sobota, urodziny kota! ;)
Pyszne śniadanie i matematykę można pogromić (a przynajmniej mieć taką nadzieję).
Od dwóch tygodni wiem to na pewno. Jesień to zdecydowanie moja ulubiona pora roku. I już nawet wieczny katar zdaje się nie przeszkadzać. Changes, changes.

Przepis:
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 7 łyżek ciepłej wody
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 rozgniecionego banana 
1/3 - 1/2 szklanki mleka (np.ryżowe, migdałowe, itp.)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
kilka plastrów suszonego mango pokrojonych na mniejsze kawałki

Siemię lniane zalać wieczorem ciepłą wodą, przykryć i odstawić na noc. Dodać resztę składników i smażyć na średnim ogniu.

Recipe:
2 Tbsps ground flaxseeds + 7 Tbsps warm water
1/2 cup buckwheat flour
1/2 mashed banana
1/3 - 1/2 cup milk (almond, rice, etc.)
1 tsp ground cinnamon
1/2 tsp baking soda
few slices of dried mango, cut into smaller parts

Mix ground flaxseeds with water and leave covered overnight. In the morning, add the rest of ingredients, mix and bake on medium gas.








Wyjdźcie na spacer, pooddychajcie mroźnym powietrzem, chwytajcie promienie słońca i cieszcie się pięknem przyrody. Miłego weekendu :)

3 komentarze :

  1. cudowna wieżyczka placuszków :)
    ja już z matematyką się uporałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. podziwiam cię że rano chce ci się robić takie cudowne śniadanka, ja to wszystko w biegu

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, marzę o takim spacerku :)
    Placki - bomba *-*

    OdpowiedzUsuń