czwartek, 8 sierpnia 2013

36. takie małe, a cieszy.


raw kuleczki owsiane kakaowo-orzechowe i smoothie banan-morela-rukola z malinami i borówkami
raw vegan oat cacao-peanut balls and banana-apricot-rucola smoothie with raspberries and huckleberries











Dzięki pierwszemu zdjęciu zauważyłam, jaki krzywy jest mój stół tarasowy ;)

Kuleczki są fajne na śniadanie, deser, przekąskę... 

Przepis (12 kulek wielkości jak na zdjęciu, 1 porcja)
1/2 szklanki płatków owsianych
2 czubate łyżki masła orzechowego*
1 łyżeczka kakao
2 łyżki wiórków kokosowych
1-2 łyżki płynnego słodu (np.syrop z agawy)
opcjonalnie roztopiona czekolada do polania

*moje masło orzechowe było z rodzynkami i cynamonem, dlatego jeśli używacie zwykłego, polecam dodać do masy garść rodzynek i odrobinę cynamonu

Mieszam wszystkie składniki, formuję kuleczki i wstawiam na noc do lodówki (lub minimum 1-2 godziny). Wyszło mi 12 kulek, plus to, co podjadłam przy 'próbowaniu' ;)


Recipe (about 12 balls):
1/2 cup oats
2 heaping Tbsps peanut butter*
1 tsp cacao
2 Tbsps shredded coconut
1-2 Tbsps liquid syrup (maple, agave...)
opt. melted chocolate for granishing


*my pb was with raisins and cinnamon so I recommend adding handful of raisind and dash of cinnamon if yours is natural

Mix and form the balls. Refrigerate for at least 1-2 hours.



Angielski na dziś:

Rise and shine! - Wstawaj!

Rise and shine! It's time for breakfast :)


3 komentarze :

  1. Masło orzechowe z rodzynkami i cynamonem? ;D Pierwsze słyszę! Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. kuleczki z masłem orzechowym *-* pychota !!

    OdpowiedzUsuń