sobota, 7 września 2013

57. no to... naleśniki!


budyniowo-karobowe naleśniki z gorzką czekoladą i karmelizowanymi śliwkami podane z gorzką czekoladą, dżemem wiśniowym, granolą bananowo-jeżynową i śliwkami
pudding-carob crepes with dark chocolate and caramelized plums topped with more dark chocolate, cherry jam, banana-blackberry granola and fresh plums












Przepis na naleśniki (1 porcja):
niepełna szklanka mąki
czubata łyżka budyniu czekoladowego w proszku
czubata łyżka karobu/kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżeczkami ciepłej wody
niepełna szklanka mleka (użyłam sojowego)
ewentualnie 1 łyżka cukru 

Najpierw robimy flax-egg (siemię+woda), odstawiamy na 10 minut, dodajemy do reszty składników, odstawiamy na 10 minut i pieczemy naaaaleśniki ^^


Recipe (1 serving):
incomplete cup flour
1 heaping Tbsp chocolate pudding powder
1 heaping Tbsp carob/cacao
1/2 tsp baking soda
1 tsp ground flax seeds mixed with 3 tsps warm water
incomplete cup milk (I used soymilk)
1 Tbsp sugar (option)

Firstly, do flax-egg (flaxseed+water), set aside for 10 minutes, add to the rest of ingredients, set aside for 10 minutes and make your crepes ^^









Angielski na dziś:

play second fiddle - grać drugie skrzypce (pozostawać w cieniu)

I enjoy being a manager and I'm not going to play second fiddle to anyone.







3 komentarze :

  1. ooo a własnie dziś myślałam o tym, że trzeba kupić karob i zrobić karobowe nalesniki;))

    OdpowiedzUsuń
  2. i bez jaj też można je usmażyć, dobrze wiedzieć jak będzie mi ich brakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie podane :) Porywam wszystkie! :D

    OdpowiedzUsuń