wtorek, 10 września 2013

60. jeżyny, jeżyny, jeżyny! o, i figa :)


orkiszanka z jeżynami podana z figą i masłem z nerkowców
speltmeal with blackberries served with fresh fig and cashew butter








 Jedna z moich ulubionych owsianek. Jeżyny w trakcie gotowania zyskują na smaku, a połączenie ich z syropem daktylowym daje smaczny efekt.

Przepis:
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
kardamon
1 szklanka mleka (np.ryżowego)
1 szklanka jeżyn
1 łyżka syropu daktylowego

Płatki, siemię i jeżyny zalewam na noc mlekiem (nie trzeba tego robić). Rano podgrzewam dodając kardamon i syrop daktylowy. Gotuję kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji.


Recpie:

1/2 cup spelt flakes
1 tsp ground flax seed
cardamom
1 cup milk (eg. rice)
1 cup blackberries
1 Tbsp date syrup

I soak flakes, flaxseeds and blackberries in milk overnight (it's not neccessary). In the morning, I heat it with cardamom and date syrup until desired consistency. 






Angielski na dziś:

pass by - przechodzić obok, mijać

I was just passing by your place, so I decided to call in*.

*call in - wpaść do kogoś

7 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie ta owsianka wygląda. :) Zapraszam w odwiedziny do mojej studenckiej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, ten kolor ma świetny! i nie kuś mnie już tak jeżynkami i tym pysznym masłem ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety masło mi się już skończyło ;) Ajajaj, jedno z moich ulubionych :(

      Usuń
  3. uwielbiam twoje wegańskie inspiracje, choć sama nie jestem weganką, ale uwielbiam wegańskie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń