orkiszanka z jeżynami podana z figą i masłem z nerkowców
speltmeal with blackberries served with fresh fig and cashew butter
Przepis:
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
kardamon
1 szklanka mleka (np.ryżowego)
1 szklanka jeżyn
1 łyżka syropu daktylowego
Płatki, siemię i jeżyny zalewam na noc mlekiem (nie trzeba tego robić). Rano podgrzewam dodając kardamon i syrop daktylowy. Gotuję kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji.
Recpie:
1/2 cup spelt flakes
1 tsp ground flax seed
cardamom
1 cup milk (eg. rice)
1 cup blackberries
1 Tbsp date syrup
I soak flakes, flaxseeds and blackberries in milk overnight (it's not neccessary). In the morning, I heat it with cardamom and date syrup until desired consistency.
Angielski na dziś:
pass by - przechodzić obok, mijać
I was just passing by your place, so I decided to call in*.
*call in - wpaść do kogoś
Bardzo apetycznie ta owsianka wygląda. :) Zapraszam w odwiedziny do mojej studenckiej kuchni. :)
OdpowiedzUsuńGenialny kolorek! :)
OdpowiedzUsuńwow, ten kolor ma świetny! i nie kuś mnie już tak jeżynkami i tym pysznym masłem ;p
OdpowiedzUsuńNo niestety masło mi się już skończyło ;) Ajajaj, jedno z moich ulubionych :(
Usuńsmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam twoje wegańskie inspiracje, choć sama nie jestem weganką, ale uwielbiam wegańskie przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi ^^
Usuń