kasza jaglana na mleku sojowym z cynamonowym masłem orzechowym; banan
millet cooked with soymilk topped with cinnamon roasted peanut butter; banana
Najlepsze masło orzechowe, jakie do tej pory jadłam. Jako że uwielbiam domowe masło orzechowe, zawsze kupuję więcej orzechów (2,5 kg ziemnych? ^^) i produkuję takie cudo. Dodawałam już wiele rzeczy - prażone wiórki kokosowe (bardzo polecam), mieszankę przypraw, rodzynki/inne suszone owoce... Wczoraj podprażyłam orzeszki z cynamonem, solą i cukrem trzcinowym i to był strzał w dziesiątkę!
Angielski na dziś:
smash up - zdemolować, rozbić, stłuc
The hooligans smashed the pub up.
Proste połączenia są najczęściej najlepsze! Pycha!
OdpowiedzUsuńwczoraj akurat zrobiłam domowe masło kokosowe :)
OdpowiedzUsuńfajna konsystencja tego masła ci wyszła :) a śniadanie proste, ale za to przepyszne ;D
OdpowiedzUsuńto masło cynamonowe musiało być obłędne :)
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie to masło cynamonowo-orzechowe :D
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj na sojowym :D
OdpowiedzUsuńPoproszę przepis na to cudo!
Bardzo proszę :)
Usuń1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka (aczkolwiek u mnie proporcja wyglądała raczej tak - 1/3 szklanki wody i 2/3 mleka)
przyprawy (jako że masło orzechowe dodawałam cynamonowe, ograniczyłam się do szczypty kurkumy i imbiru)
1 łyżka miodu/cukru/syropu z agawy (opcja)
Kaszę przespuję na sitko i przelewam dużą ilością wrzątku. Następnie umieszczam ją w garnku i podprażam z przyprawami aż zacznie mocno pachnieć (dzięki temu pozbyć się można goryczki kaszy). Dodaję wodę i mleko, gotuję 5 minut, wyłączam gaz, przykrywam garnek i zostawiam na ciepłym palniku na ok.15-20 minut. Teraz w zależności od preferencji - jeśli wolisz sypką kaszę, taka powinna być, a zawsze możesz dolać trochę mleka :) Smacznego :)
To sojowe mleko mnie do siebie przyciąga. Żałuję, że nidgy nie było mi dane go spróbować :c :D
OdpowiedzUsuńNo cóż, na nic nie jest za późno ;)
Usuń