środa, 11 września 2013

61. śniadanie latające. na dywanie.


długo gotowany pudding ryżowy z daktylami i masłem nerkowcowym
long cooked brown rice pudding with dates and cashew butter










Marna resztka masła nerkowcowego. Trzeba się będzie pocieszyć innym smakołykiem ;) Pudding gotowany długo, podczas odrabiania matematyki ^^ 

Przepis:
1/2 szklanki ryżu (użyłam brązowego, biały ugotuje się szybciej)
1 szklanka wody
1 i 1/2 szklanki mleka (np. sojowe)
1 łyżka cukru
2 daktyle (moje były ogromne, tych mniejszych użyłabym 4-6)

Ryż przepłukać, przełożyć do garnka, podprażyć do uzyskania suchych ziarenek, zalać wodą i gotować do jej całkowitego wchłonięcia. Następnie dodać mleko i dalej gotować, znowu do wchłonięcia. Pod koniec gotowania dodać daktyle.

Recipe:
1/2 cup rice (I used brown rice, white rice will cook faster)
1 cup water
1 and 1/2 cup milk (eg. soymilk)
1 Tbsp sugar
2 huge dates (or 4-6 small)

Rinse rice, put it into the pot, roast until the grounds are dry, add water and cook until it evaporates. Repeat with milk. At the end of cooking, add dates.






Angielski na dziś:

night owl - nocny marek

Mark is definetely a night owl - he prefers to work late.

1 komentarz :

  1. ahhh znowu te masło ;) pysznie! lubię długo gotowany ryż, bo jest taki miękki :) a już na słodko to szczególnie smaczny!

    OdpowiedzUsuń