sobota, 13 lipca 2013

13. almost empty peanut butter jar


'przeznocna' bananowo-kokosowa kasza jaglana w prawie pustym słoiczku po maśle orzechowym z orzechami macadamia i czeresienką 
overnight banana coconut millet in almost empty peanut butter jar with macadamia nuts and cherry lady



W końcu jednemu ze słoiczków z masłem orzechowym udało się przetrwać z ostatkami ;) Przeważnie dochodzę do wniosku, że szkoda zostawiać tą resztkę... (taaaa... u kogoś jeszcze resztka to minimum 1 czubata łycha? :D)
Przepis:
4-5 łyżek kaszy jaglanej
niepełna szklanka wody
1 banan
1 łyżka wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki kurkumy i imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
słoiczek z resztką masła orzechowego
ewentualnie coś do posłodzenia
ulubione dodatki na wierzch

Kaszę jaglaną ugotować* z przyprawami. Następnie dodać zblendowanego banana i wiórki, wymieszać i przełożyć do słoiczka. Ja swoją wstawiłam na całą noc do lodówki, a rano miałam gotowe śniadanko :)


*pewnie większość z Was już nie raz gotowała kaszę jaglaną, na wszelki wypadek podam jednak swój sposób ;)
Kaszę najpierw przelewam wrzątkiem, następnie przesypuję do garnka i podprażam z przyprawami, aż zacznie wydzielać się zapach kaszy. Potem zalewam ją wodą, zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję ok.4-5 minut. Wyłączam palnik (mam kuchenkę elektryczną) i zostawiam kaszę pod przykryciem na ok.15 minut. Jest idealna ^^



Soo finally one of my pb jars had a chance to survive with its rests. Predominantly I just come to a simple conclusion - why should I leave leftovers? (yeaaaa.... is there someone whose 'leftover' is at least one 'mountain' tablespoon of pb? :D)
Recipe:
4-5 tablespoons millet groats
incomplete cup of water
1 banana
1 tablespoon shredded coconut
1/4 teaspoon of both tumeric and ginger
1/2 teaspoon cinnamon
almost empty peanut butter jar
eventually a sweetener
your favourites toppings

Cook the millet groats* with spices, then add blended banana and shredded coconut. Mix it and put in a jar. I put mine in the fridge overnight so my breakfast was ready after getting up :)

*I suppose most of you have already cooked millet groats but I'll share my way of cooking anyway ;)
Firstly, I pour (I don't know any other word for this activity, sorry) the millet with boiling water and then put it in a pan. I roast it with the spices until I feel the smell of millet. Next, I add water, boil it for 4-5 minutes, then turn off the power (I have an electric cooker) and leave for another 15 minutes or so. It's perfect ^^






Przepis bierze udział w akcji:
Śniadanie prosto z lodówki!

3 komentarze :

  1. nie ma to jak smaczne słoiczkowe śniadania ;D muszę wypróbowac to z jaglanką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks very nice blog!

    Also visit my site :: vimax france#acheter vimax

    OdpowiedzUsuń