piątek, 16 sierpnia 2013

40. prosta, smaczna i chrupiąca.


kokosowa kasza jaglana pieczona z nerkowcami, morelami i borówkami
coconut millet baked with cashews, apricots and huckleberries










Podobną kaszę już robiłam tutaj. Jest pyszna, a dzięki dodatkowi mleczka kokosowego rano w domu roznosi się cudowny zapach, kasza natomiast zyskuje to 'coś'. Bardzo zasmakowały mi też pieczone borówki :) 

Przepis:
ugotowana kasza jaglana - ok. 1 szklanki
mleczko kokosowe - 3/4 - 1 szklanki*
ulubione dodatki

Wieczorem ugotowałam kaszę jaglaną (tutaj podawałam mój sposób gotowania) z nerkowcami. Rano do garnka dolałam mleczka kokosowego i owoców, przełożyłam do żaroodpornego naczynia i zapiekałam przez ok.20 minut (jeśli chcecie uzyskać efekt 'chrupiący wierzch' pieczcie trochę dłużej, jakieś 28 minut ;).

*dolewałam na oko, zależy czy chcecie, żeby całe mleczko się wchłonęło, czy żeby trochę zostało po wyjęciu kaszy z piekarnika

 Recipe:
cooked millet - about 1 cup
coconut milk - 3/4 - 1 cup*
favourite additions

In the evening, I cooked millet (here is my formula for cooking millet) with cashews. In the morning, I added coconut milk and fruits, put it in the ramekin and baked for about 20 minutes (if you want to get a crispy top go on with baking 8 minutes more ;)

*it depends if you want the milk to soak up completely or not





Angielski na dziś:

inside out - na lewą stronę

You've that jumper inside out.







Śniadanie bierze udział w akcjach:
Trele Morele            Kokosowe wariacje

4 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł, cudnie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. nerkowe i owoce - już ją uwielbiam ! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten przypieczony wierzch :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za udział w akcji.
    Poprzedni wpis zaakceptuję, kiedy pojawi się banerek we wpisie :)

    OdpowiedzUsuń