poniedziałek, 29 lipca 2013

27. śniadanie na trawie i sposób na szybki wegański napój./breakfast on the grass and fast way to make vegan milk.


sezamowy pudding z kaszy manny nadziany daktellą i dżemem wiśniowym, podany z bananem, borówkami i czerwonymi porzeczkami
sesame semolina pudding filled with datella and cherry jam and topped with banana, huckleberries and red currants





Kolejne śniadanie z mamą ;) Obiecuję, że daktella już zniknie, ale co zrobić, jak taka dobra... ;)
Another breakfast with mum ;) I promise that datella will disappear... but what to do? It's so good ;)






Najszybszy, najprostszy i najlepszy przepis na domowy napój (kokosowy, orzechowy, sezamowy...):
1 szklanka przegotowanej wody
1 czubata łyżeczka tahini, masła orzechowego/kokosowego
1 łyżeczka słodzidła (do tahini genialnie pasuje syrop daktylowy albo melasa)

Składniki wymieszać... I już ^^ Na takim napoju sezamowym robiłam dzisiejszy pudding.

The fastest, easiest and best recipe for homemade vegan milk (coconut, nut, sesame...)
1 cup boiled water
1 heaping tsp tahini, (pea)nut butter/coconut butter
1 tsp sweetener (tahini is great with date syrup or molasses)

Mix these ingredients and... here you go ^^ I used sesame milk based on this recipe to make my today's pudding.








Piękny dzień, tylko niech już zacznie padać. Proszę.

Śniadanie bierze udział w akcji:
Kaszka manna w roli głównej

6 komentarzy :

  1. Jak kolorowo :) Nie lubię kaszy manny ale ten pudding mnie przekonuje by go przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe śniadanie :)

    Dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! A zjedzone na świeżym powietrzu z mamą, pewnie było dwa razy (jak nie więcej!) smaczniejsze niż zwykle;)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym się dołączyła do takiego pysznego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w przyjemnym otoczeniu, na świeżym powietrzu z przepysznym śniadaniem od razu milej :)

    OdpowiedzUsuń