czwartek, 11 lipca 2013

11. oatgurt in a jar


domowy oatgurt daktylowy z bananem, kiwi, morelą, domową granolą i granolą kokosowo-orzechową, orzeszki ziemne
homemade date oatgurt with banana, kiwi, apricot, homemade granola and coconut-nut granola, peanuts








Przepis:
1 szklanka płatków owsianych (wybierzcie te, które są fajne w smaku i koniecznie nie błyskawiczne, najlepiej górskie)
woda
słodzidło, owoce

Płatki wsypuję do miski, dolewam przegotowanej i ostudzonej wody do poziomu płatków. Następnie całość przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 godzin. Po tym czasie przelewam wszystko do blednera i miksuję do gładkości. Jeśli chcecie żeby wasz oatgurt był kwaskowaty, zostawcie go pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-3 dni. Można go też czymś dosłodzić albo zmiksować z bananem, truskawkami, itp(pycha). Smacznego :)


Recipe:
1 cup oats (choose the ones that taste good and absolutely not quick oats, I think mountain oats would be the best)
water
sweetener, friuts 

Place oats in a bowl, add boiled and cooled water to the level of the oats. Next cover it with cloth and leave it in a hot place for 5 hours. Afterwards, put it in the blender and mix until smooth. If you want your oatgurt sour, leave it covered for 1-3 days. You can also add something sweet to the mixture or mix it with banana, strawberries, etc(yummy). Enjoy! :)











Przepis bierze udział w akcji: 
Dobra owsianka ... nie jest zła

2 komentarze :

  1. mmm bardzo smakowicie ;) podoba mi się to śniadanko !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne było :) polecam zrobić taki oatgurt, myślę że to fajne urozmaicenie jedzenia ;)

      Usuń