niedziela, 28 lipca 2013

26. bean pancakes. surprise!


fasolowo-kakaowe pancakes z daktylami przełożone daktellą, masłem kokosowym i dżemem wiśniowym z bananem i borówkami
cocoa bean pancakes with dates layered with datella, coconut butter and cherry jam topped with banana and blueberries









Kolejne śniadanie w towarzystwie mamy :) Zjedzone na tarasie, powoli, ciesząc się ciepłym i słonecznym porankiem.
Coś o pancakes - gwarantuję, że fasoli nie wyczujecie. Jeśli moja mama nie wyczuła, wasza też tego nie zrobi ;) 
- I jak? Smakują ci?
- Mhmmm.
- Zgadniesz, co jest głównym składnikiem?
- Kakao?
- Fasola ^^
- o.O
Poza tym, są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach, fajnie się smażą.... A kompozycja masła kokosowego+daklettli+dżemu wiśniowego jest niesamowita, na prawdę!

Another breakie with mum :) Eaten in the terrace, slowly, enjoying hot and sunny morning.
A few words about pancakes - I assure you that there's no taste of beans. If my mum didn't, yours would neither!
- And? Do you like it?
- Mhmmm.
- Would you guess what the main ingredient is?
- Cocoa?
- Beans ^^
- o.O

By the way, they're very delicate, melt into your mouth, fry superly... And mix of coconut butter+datella+cherry jam is really amazing, seriously!










Przepis:
1/2 szklanki/puszki fasoli (w ramach durszlakowej akcji użyłam fasoli zwyczajnej)
1 flax-egg (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego+2.5 łyżki ciepłej wody)
1 łyżka oleju
1/4 szklanki kakao (dałam 3 czubate łyżki, ale ja tam lubię kakałko)
2-3 łyżki mąki (dałam 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 2 domowej owsiano-żytniej)
1/4 szklanki wody+1/2 łyżeczki kawy/ 1/4 szklanki mleka
2-3 łyżki brązowego cukru (polecam brązowy, nadaje fajny smak)
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki pokrojonej czekolady lub 4 duże daktyle (dałam daktyle)

Najpierw flax-egg. Wymieszać zmielone siemię z ciepłą wodą, odstawić na 15 minut.
Zmiksować fasolę z olejem na puree, dodać napar kawowy.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać mix fasolowy, na koniec wmieszać flax-egg. Smażyć na patelni - na moich pancakes były śladowe ilości bąbelków ;) Czekałam aż się ścięły i ostrożnie przewracałam  na drugą stronę.

*Ja zarobiłam masę wieczorem, wstawiłam na noc do lodówki, rano musiałam dodać ok. 1/4 szklanki wody do rozcieńczenia masy.



Recipe:
1/2 cup/can beans
1 flax-egg (1 Tbsp ground flax seeds+2.5 Tbsp warm water)
1 Tbsp oil
1/4 cup cocoa powder (I added 3 heaping Tbsps but I like cocoa)
2-3 Tbsps flour (I added 1 Tbsp cornmeal and 2 Tbsps homemade oat-rye flour)
1/4 cup water+1/2 tsp coffee/ 1/4 cup milk
2-3 Tbsps brown sugar (I recommend using brown, gives the right taste)
1 Tbsp baking powder
2 Tbsps minced chocolate or 4 big dates (I used dates)

Firstly, prepare flax-egg. Mix ground flax seeds and warm water and set aside for 15 minutes.
Blend the beans with oil until pureed, add coffee brew.
In a bowl, mix all dry ingredients, add bean mix and flax-egg at the end. Fry your pancakes, be careful while turning them!

*I prepared the batter in the evening and left it in the fridge overnight. In the morning, I had to add about 1/4 cup of water to thin the batter.






Śniadanie bierze udział w akcji:
Fasola w letniej odsłonie

4 komentarze :