domowa granola bananowa podwójnie orzechowa
homemade banana double nuts granola
Przepis:
1 szklanka ulubionych płatków (żytnie, owsiane, orkiszowe...)
3 łyżki kaszy jaglanej (surowej)
duża garść rodzynek
duża garść orzeszków ziemnych
1 duży banan zmiksowany na puree
2 czubate łyżki masła orzechowego*
Wymieszać suche składniki. Banana zmiksować z masłem orzechowym i dodać do suchych (możecie potrzebować trochę wody podczas miksowania). Piec ok. 15 minut (ja piekłam 17). Przechowywać w zamykanym pojemniku (wtedy granola trochę zmięknie).
Czy jest dobra? Rano robiłam to zdjęcie, teraz zostały marne resztki ;)
*moje masło było z solą i cukrem, także jeśli używacie naturalnego, warto do granoli dodać szczyptę soli i trochę cukru/miodu/syropu z agawy
Recipe:
1 cup of your favourite flakes (oats, spelt flakes...)
3 Tbsps millet groats (raw)
big handful raisins
big handful peanuts
1 big mashed banana
2 heaping Tbsps peanut butter*
Mix dry ingredients. In separate bowl mix banana with pb and add to dry ingredients (you may need to add a bit water while mixing banana and pb). Bake for about 15 minutes (I baked for 17) in 180 degrees C. Keep in a dry and closing pot (to let your granola mellow a little bit).
*mine pb was with salt and sugar so if you're using natural it's worth adding a pinch of salt and a bit of sugar
kokosowy mus banan-awokado z suszoną marakują, morwą białą, domową granolą i mango
coconut banana-avocado mousse with dried passionfruit, dried mulberries, homemade granola and mango
Takie małe, a cieszy ;) Wiedzieliście jak na prawdę nazywa się awokado? Otóż to, smaczliwka :D
super ta granola, z tego co wiem to oczywiście domowe najlepsze :) a twoja mieszanka pełna zdrowia i pyszna ;) ! ;D
OdpowiedzUsuńNiezła! Szczególnie, że ja zawsze męczę się z większą porcją, a ta jest w sam raz :-D
OdpowiedzUsuńP.S. - Twój przepis na kryzysowe naleśniki należy obecnie do moich ulubionych :-)
Bardzo mi miło :)
Usuń