sobota, 24 sierpnia 2013

48. recepta na szczęście?

Nie ma zbyt wiele cza­su, by być szczęśli­wym. Dni prze­mijają szyb­ko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpi­suje­my marze­nia, a ja­kaś niewidzial­na ręka
nam je przek­reśla. Nie ma­my wte­dy żad­ne­go wy­boru. Jeżeli nie jes­teśmy szczęśli­wi dziś,
jak pot­ra­fimy być ni­mi jutro?


Wy­korzys­taj ten dzień dzi­siej­szy. Obiema ręko­ma obej­mij go. Przyj­mij ochoczo, co niesie ze sobą: światło, po­wiet­rze i życie,
je­go uśmiech, płacz, i cały cud te­go dnia.
Wyjdź mu nap­rze­ciw.
Phil Bosmans





podwójnie jeżynowa orkiszanka z kardamonem podana z bananem, figą oraz masłem z nerkowców
double blackberry speltmeal with cardamom topped with banana, fresh fig and cashew butter






Małe zbliżenie.






Eksplozja smaków.




       



Uśmiechnij się, nastał nowy dzień. To, jak go przeżyjesz, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Nie pozwól nikomu go zepsuć. Żyj tak, jakby jutro miało nie nadejść, wykorzystuj każdą okazję, każdą daną Ci szansę. Nie przejmuj się porażką, nie przejmuj się pomyłką. Wszyscy jesteśmy ludźmi, wszyscy mamy prawo, nawet obowiązek się mylić. Zaakceptuj siebie. Polub siebie. Jeśli Ty tego nie zrobisz, jak ktoś inny może? Nie ma ideałów. Na każdą złość reaguj uśmiechem, nie narzekaj. Spraw, żeby Twoje życie zależało tylko i wyłącznie od Ciebie. Twoje szczęście. Możesz to zrobić. Nie oglądaj się na innych, bądź swoją własną motywacją. Szanuj swoje ciało, jest ono jedyne w swoim rodzaju, wyjątkowe, TWOJE. Ludzie atrakcyjni to ludzie szczęśliwi. Chcesz być osobą postrzeganą jako atrakcyjną? Uśmiechaj się. Wstań rano, stań przed lustrem, podziękuj sobie za to, że jesteś. Podziękuj sobie, że taka właśnie jesteś. Naucz się akceptować swoje wady, niedoskonałości. W końcu to one czynią Ciebie kimś wyjątkowym. Ludzie nie zwracają uwagi na perfekcję, wszędzie poszukują wad, żeby samemu poczuć się lepszymi. Czy jednak są lepsi? Ci, którzy polubili swoje wady i uważają, że są super, są tak postrzegani przez innych. Zrób to dla siebie. To nie przyjdzie samo, nad tym trzeba trochę popracować. Więc pracujcie. Sprawcie przyjemność komuś bliskiemu, sprawcie przyjemność sobie. Zejdźcie do kuchni, zróbcie sobie pyszne śniadanie i zacznijcie zupełnie nowe życie. Łapcie chwile przyjemności i zatraćcie się w niej. Nie pozwólcie jej odejść. Niech ona przyćmi Wasze złe myśli, zły humor, złe nastawienie. OD CIEBIE ZALEŻY, CZY BĘDZIESZ SZCZĘŚLIWYM CZŁOWIEKIEM. NA CO WIĘC CZEKASZ?





Orkiszankę (dziwna nazwa ;) ugotowałam na herbacie jeżynowej z jeżynami. Pokochałam dzisiaj świeże figi. Muszą być miękkie, oto cała tajemnica. Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, za co najpierw się zabrać ;)

Przepis (inspiracja):
1/2 szklanki płatków orkiszowych
3/4 - 1 szklanki mleka/soku/herbaty
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie, ja tam daję wszędzie, gdzie popadnie ;)
3/4 szklanki jeżyn
1 łyżka słodzidła

Gotować do pożądanej konsystencji. Płatki można zalać na noc, rano szybciej się ugotują.


Recipe (inspiration):
1/2 cup spelt flakes
3/4 - 1 cup milk/juice/tea (I used blackberry tea)
1/4 tsp cardamom
1 tsp ground flax seed (option, I use it in almost every dish ;)
3/4 cup blackberries
1 Tbsp sweetener

Cook until desired consistency. You may mix it the day before, therefore your speltmeal will cook faster.






Angielski na dziś:

beauty is only skin deep - pozory mylą (nie należy oceniać kogoś na podstawie wyglądu)

If you want to find a smart and beautiful wife, remember that beauty is only skin deep.





Przepis bierze udział w akcji:
Jeżyny Edycja II



5 komentarzy :

  1. szczęście... tak bardzo chcę się je osiągnąć, a tak czesto człowiek utrudnia sobie tą drogę do celu. wystarczy żyć i cieszyć się każdym dniem :) świetny post ;* dziękuję!
    figi? dawno nie miałam, kusisz! tym bardziej tym masełkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie i pięknie podana! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Figi? Jak smakują? Gdzie można je dostać:P?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dojrzałe są pyszne! :) w smaku podobne do suszonych, nie są jednak aż tak słodkie ;)
      U siebie widziałam np.w Polomarkecie czy Realu ;) jak będziesz kupowała, wybierz te intensywnie fioletowe i miękkie. Jak jadłam figi pierwszy raz to wybrałam twardsze i nie były takie dobre.

      Usuń
  4. Piekne slowa, zgadzam sie w 100%:-) A owsianka - rewelacja:-)

    OdpowiedzUsuń